Personal Data Protection Policy


 

Your Privacy

This Personal Data Protection Policy (“Policy”) sets out how Likearisingsun Sdn Bhd (“Likearisingsun”) (“us”, “our” or “we”) collect, store and handle personal information of individuals in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and the laws of Malaysia. We are committed to protecting your privacy and will take the relevant measures to safeguard your personal information. This Policy sets out how we use and protect the information you give to us.

Your Consent

Please read this Policy to understand how we use the personal information we may collect from you. By providing your personal information to us, you are giving consent for us to collect, use and process your personal information as described in this Policy.

What This Policy Explains

This Policy explains:

  • What kind of personal information we collect
  • How we collect your personal information
  • How we use your personal information
  • When we disclose your personal information
  • When we transfer your personal information abroad
  • Your right to access and correct your personal information
 

What Kind of Personal Information We Collect

We, or a service provider engaged by us, may collect and process personal data including (but is not limited to) those that fall into the following categories of data:

  • Name;
  • Personal, business, and emergency contact information (including home address, email address, phone number, gender, marital status);
  • Date of Birth;
  • National identification number or passport number (or other identification numbers as appropriate);
  • Nationality and place of birth; and
  • Other personal data as may be required from time to time for our business operations.
 

How We Collect Your Personal Information

We may collect your personal data in the following ways:

  • When you provide your information to us by filling in our forms (whether electronic or not).
  • When the information was provided at the time of responding to any request for information from us.
  • We may collect information that you provide to us including as part of a business relationship or contract.
  • When you contact us, we may keep a record of that correspondence.
  • We may process details of your visits to our website including, but not limited to, traffic data, location data, weblogs and other communication data, and the resources that you access.
  • We may also collect data from third party sources and public databases.
 

How We Use Your Personal Information

We may use personal information from you in the following ways:

  • To provide you with any information that you request from us or which we feel may interest you.
  • To carry out our obligations arising from any contracts entered into between you and Likearisingsun.
  • To comply with our obligations and any requests received regarding background and security screening.
  • To provide medical insurance cover where you are related to an employee of our companies.
  • To prepare and execute legal documents. To process payments and comply with our accounting and tax obligations.
  • For administrative purposes. For contact purposes.
  • To comply with our obligations regarding security and access within Likearisingsun or our related companies.
  • To investigate complaints and suspected suspicious transactions.
  • To ensure that content from our website is presented in the most effective manner for you and for your computer.

Your information is necessary to us. If you do not provide all of the personal data that we request from you, we may not be able to fulfil any or all of the functions set out above, or in some cases, we may not be able to continue our relationship with you. Please note that the above list of the ways in which we may use your personal data is not exhaustive.

Disclosure of Your Personal Information

Likearisingsun may disclose your personal data to the following parties (including our affiliates at overseas):

  • Agents and service providers who provide services relating to the purposes of which the personal data is collected including data processing services;
  • Any person, who is under a duty of confidentiality who has undertaken to keep such data confidential; and
  • Likearisingsun ’s related, associate companies and affiliates.

We do not disclose your personal data to unaffiliated third parties without your consent. However, we may disclose your personal data if required by law or in good faith, if such action is necessary to comply with any law enforcements agency requirements, court orders or legal processes.

Your Right to Access and Correct Your Personal Information

You are responsible for providing accurate and complete information to us about yourself and any other person whose personal information you provide us and for updating this personal information as and when it becomes incorrect or out of date by contacting us via the contact details provided below.

Name: [*]
Address: [*]
Tel: [*]
Email: [*]
 

Changes to This Policy

Likearisingsun may review and amend this Policy from time to time to reflect changes in the law, our business practices, processes or structure. While it is not generally feasible to notify you of the changes to this Policy, the latest version of this Policy will be available on our website. This Policy is not a contract, nor does it suggest any obligation on our part with another party. In the event of any inconsistencies between the English version and other version of this Policy, the English version shall prevail.

 

Polisi Perlindungan Data Peribadi

Privasi Anda

Polisi Perlindungan Data Peribadi (“Polisi”) ini menetapkan bagaimana Likearisingsun Sdn Bhd (“Likearisingsun.”) (“kami” atau “kita”) mengumpulkan, menyimpan dan mengendalikan maklumat peribadi individu mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) dan undang-undang Malaysia. Kami komited untuk melindungi privasi anda dan akan mengambil langkah-langkah yang berkaitan untuk melindungi maklumat peribadi anda. Polisi ini menetapkan bagaimana kami menggunakan dan melindungi maklumat yang anda berikan kepada kami.

Persetujuan Anda

Sila baca Polisi ini untuk memahami bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi yang mungkin kami kumpulkan dari anda. Dengan memberi kami maklumat peribadi anda, anda memberi persetujuan untuk kami mengumpul, menggunakan dan memproses maklumat peribadi anda seperti yang dijelaskan dalam Polisi ini.

Apa Yang Dijelaskan Oleh Polisi Ini

Polisi ini menjelaskan:

  • Apa jenis maklumat peribadi yang kami kumpulkan
  • Bagaimana kami mengumpulkan maklumat peribadi anda
  • Bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi anda
  • Dengan siapa kami mendedahkan maklumat peribadi anda
  • Pemindahan maklumat peribadi anda ke luar negara
  • Hak anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda
 

Apa Jenis Maklumat Peribadi Yang Kami Kumpulkan

Kami, atau pembekal perkhidmatan yang terlibat, boleh mengumpul dan memproses data peribadi termasuk (tetapi tidak terhad kepada) data dalam kategori berikut:

  • Nama
  • Maklumat perhubungan peribadi, perniagaan, dan kecemasan (termasuk alamat rumah, alamat e-mel, nombor telefon, jantina, status perkahwinan)
  • Tarikh lahir
  • Nombor kad pengenalan atau passport (atau nombor pengenalan lain yang bersesuaian)
  • Kewarganegaraan dan tempat kelahiran; dan
  • Data peribadi lain yang diperlukan dari semasa ke semasa untuk operasi perniagaan kami termasuk perancangan dan pengurusan.
 

Bagaimana Kami Akan Mengumpulkan Data Anda

Kami boleh mengumpul data peribadi anda dalam beberapa cara:

  • Ketika anda berikan maklumat anda kepada kami dengan mengisi borang kami (sama ada elektronik atau sebaliknya).
  • Ketika maklumat yang disediakan pada masa membalas sebarang permintaan maklumat dari kami.
  • Kami boleh mengumpulkan maklumat yang anda berikan kepada kami termasuk sebagai sebahagian daripada hubungan perniagaan atau kontrak.
  • Ketika anda menghubungi kami, kami boleh menyimpan rekod berkenaan.
  • Kami boleh memproses butiran kunjungan anda ke laman web kami termasuk, tetapi tidak terhad kepada, data lalu lintas, data lokasi, weblog dan data komunikasi lain, serta sumber pengaksesan anda.
  • Kami juga boleh mengumpul data dari sumber pihak ketiga dan pangkalan data awam.
 

BBagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda

Kami menggunakan maklumat anda dengan cara berikut:

  • Untuk memberikan anda maklumat yang diperlukan atau yang mungkin akan menarik minat anda, termasuk maklumat mengenai majlis berkaitan rangkaian sosial dan pemegang berkepentingan yang dianjurkan oleh Likearisingsun atau mana-mana syarikat pelaburan atau syarikat yang berkaitan.
  • Untuk melaksanakan tanggungjawab kami yang timbul daripada sebarang kontrak yang dibuat antara anda dan Likearisingsun atau syarikat berkaitan.
  • Untuk menilai kesesuaian anda untuk memberikan perkhidmatan yang bersesuaian kepada Likearisingsun atau mana-mana syarikat pelaburan atau syarikat berkaitan Likearisingsun.
  • Untuk mematuhi tanggungjawab kami dan sebarang permintaan yang diterima mengenai latar belakang dan pemeriksaan keselamatan.
  • Untuk menyediakan perlindungan insurans perubatan di mana ada pertalian dengan pekerja syarikat kami.
  • Menyediakan dan melaksanakan dokumen rasmi.
  • Memproses bayaran dan mematuhi obligasi perakaunan dan cukai kami.
  • Untuk tujuan pentadbiran.
  • Untuk tujuan komunikasi.
  • Untuk mematuhi tanggungjawab kami mengenai keselamatan dan akses dalam Likearisingsun atau syarikat berkaitan kami.
  • Untuk menyiasat aduan dan mengesyaki transaksi mencurigakan.
  • Untuk memastikan kandungan daripada laman web kami dipaparkan dengan cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer anda.
 

Maklumat anda adalah penting bagi kami. Jika anda tidak memberikan semua data peribadi yang kami perlukan, kami mungkin tidak dapat memenuhi semua atau semua fungsi yang dinyatakan di atas, atau dalam kes tertentu, kami mungkin tidak dapat meneruskan perhubungan kami dengan anda. Sila ambil perhatian bahawa senarai tentang cara kami menggunakan data peribadi anda di atas adalah tidak menyeluruh.

Dengan Siapa Kami Mendedahkan Maklumat Peribadi Anda

Likearisingsun boleh menzahirkan data peribadi anda kepada pihak berikut (termasuk afiliasi kami yang berada di luar negara):

  • Ejen dan pembekal perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan menggunakan data peribadi yang dikumpulkan termasuk perkhidmatan pemprosesan data;
  • Mana-mana individu yang manjalankan tugas di bawah akujanji kerahsiaan yang telah memberi komitmen untuk memastikan data tersebut dirahsiakan; dan
  • Syarikat-syarikat bersekutu dan afiliasi yang berkaitan dengan Likearisingsun.

Kami tidak akan mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga yang tidak berkaitan dengan Likearisingsun tanpa kebenaran anda. Walau bagaimanapun, kami mungkin akan mendedahkan data peribadi anda jika diperlukan oleh undang-undang atau secara suci hati, jika tindakan itu perlu untuk mematuhi keperluan mana-mana agensi penguatkuasaan undang-undang, perintah mahkamah atau proses undang-undang.

DHak Anda Untuk Mengakses dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda

Anda bertanggungjawab untuk memberikan maklumat yang tepat dan lengkap kepada kami tentang diri anda dan maklumat peribadi orang lain yang anda berikan kepada kami dan untuk mengemas kini maklumat peribadi anda ini sekiranya tidak betul atau tidak dipakai guna lagi dengan menghubungi kami melalui butiran kenalan yang disediakan di bawah.

Perubahan Kepada Polisi Ini

Likearisingsun boleh menyemak semula dan mengubah Polisi ini dari semasa ke semasa untuk mengambilkira perubahan undang-undang, amalan, proses atau struktur perniagaan kami. Walaupun secara umumnya, kami tidak boleh memberitahu anda mengenai perubahan kepada Polisi ini, versi terkini Polisi ini akan tersedia di laman web kami. Polisi ini bukan kontrak dan bukan membayangkan sebarang obligasi kami terhadap pihak lain. Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia pada Polisi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.